Ønsker du å komme i gang med fermentering, er kål en av de
enkleste grønnsakene å begynne med, fordi kål inneholder naturlige
melkesyrebakterier. I denne oppskriften har jeg tilsatt fennikel, eple, løk,
timian, salt og pepper, for å gi sauerkrauten ekstra fyldig smak.
Det viktigste er likevel kål og salt, du kommer langt med
bare de to ingrediensene. Du kan bruke både hvitkål, rødkål og savoykål til denne oppskriften.
Til sauerkrauten trenger du:
ca 1 kilo kål
en liten fennikel
to middels store epler
en stor løk
en god teskje timian, frisk eller tørket
en god teskje pepper, gjerne blandet
en halv teskje paprikapulver, gjerne sterk type.
På slutten av artikkelen får du en link til en video hvor jeg viser framgangsmåten.
Jeg starter med å ta av de ytterste kålbladene, som jeg
pleier å kalle for kålens innpakningspapir. Deretter sparer jeg et par blader, som jeg dekker sauerkrauten med i fermenteringsprosessen.
Del kålen i to og fjern den tykke stilken. Finsnitt kålen
med en kniv, eller kjør den i mindre biter gjennom foodprosessoren (med
knivbladet). Gjør det samme med fennikel eple og løk.
Ha kålblandingen i en stor bolle og strø saltet og krydderet innimellom kål og grønnsaker.
Med rene hender knar du nå kål/grønnsaksblandingen sammen
med salt/krydder, slik at det væsker seg. Denne prosessen er viktig, fordi det er denne
vesken som holder de ugustige bakteriene unna sauerkrauten, (de er ikke glad i
salt) og får de gunstige bakteriene til å utvikle seg, siden de tåler saltet.
Når blandingen har saftet seg, legger du den over i norgesglass
eller glass med patentlokk. Oppskriften skal være nok til to mellomstore glass.
Stamp kålblandingen godt ned i glassene og fordel væsken mellom de to. Bruk
kålbladene du sparte, til å trykke sauerkrauten under vesken. Du kan også legge på vekt, i
form av et lite glass eller en ziplockpose fylt med vann, for å holde kålen
under væsken. Pass på å fjerne små biter av kål langs kanten. Det kan være
grobunn for mugg.
Sett glassene på en tallerken og la fermentere i
romtemperatur i alt fra en uke til 28 dager. I starten er det lurt å lufte ut
litt ved å åpne glasset litt. Smak deg fram til når den er ferdig. I starten er
det lurt å begynne litt forsiktig. Både med hvor lenge det fermenter, og hvor mye
du spiser.
I denne videoen viser jeg hvordan du kan lage en smakfull sauerkraut med fennikel, eple, løk og timian.