![]() |
Pai er smart budsjettmat. Foto Grønn Matglede |
En pai er et godt utgangspunkt for å bruke opp rester av
både grønnsaker og kjøtt. Rester av kylling, kalkun, lammelår eller pølser
passer for eksempel fint i denne paien.
Brokkoli, blomkål, mais, gulrot, erter, grønne bønner; det
er mange grønnsaker du kan bruke i denne paien. Bruk det du har og prøv deg
fram.
Kremosten i denne retten kan byttes ut med rester av creme
fraiche eller rømme. Bruk opp gulostskalken til å toppe paien, eller bland den
med gammelt brød som er smuldret opp.
Litt havregryn eller grovt mel i paiskallet, gjør at det er
mer mat i den, slik at du holder deg mett lenger.
Dette kan også bli en
festpai hvis du legger over litt baconskiver eller spekeskinke på toppen.
Sorte oliven i paien er også godt, og litt stekt sopp. Urtekrydderet er med på
å gi en god aroma og dybde til smaken. Prøv deg fram hva du liker, men en
kombinasjon av timian, salvie og rosmarin er et bra sted å starte.
Serveres med en salat. For eksempel denne: syrlig-søt salat hvor du kan bruke opp klementiner og valnøtter fra jula.
Oppskrift:
Ovnstemperatur 220
grader
Til deigen trenger du
5 ss smør
1/2 ts salt
1/2 dl vann
Til fyllet trenger du
ca 2 dl oppdelt kjøtt for
eksempel rester av kylling, kalkun, lammelår
3 egg
2 ss naturell
kremost
1 ts tørkede
urter, for eksempel timian, salvie og rosmarin
Topp med et par dl ost.
Slik gjør du:
Jeg blander ingrediensene til deigen hurtig sammen i
foodprosessoren. Ikke la den stå og gå for lenge, da blir deigen for seig.
La deigen hvile kaldt ca 1/2 time. Trykk den deretter ut i
en paiform
Prikk over deigen med en gaffel og forstek på 220 grader til
den er litt stekt.
Fyll paiskallet halvveis opp med grønnsaker.
Fordel kjøttet. Pisk sammen egg, fløte og kremost og fordel
i paien. Strø over ost og stek på 220 grader til eggestanden har stivnet, ca 30
-45 minutter.
Mer budsjettvennlig mat: