fredag

Pai - bruk opp restene

Pai er smart budsjettmat. Foto Grønn Matglede


En pai er et godt utgangspunkt for å bruke opp rester av både grønnsaker og kjøtt. Rester av kylling, kalkun, lammelår eller pølser passer for eksempel fint i denne paien.

Brokkoli, blomkål, mais, gulrot, erter, grønne bønner; det er mange grønnsaker du kan bruke i denne paien. Bruk det du har og prøv deg fram.

Kremosten i denne retten kan byttes ut med rester av creme fraiche eller rømme. Bruk opp gulostskalken til å toppe paien, eller bland den med gammelt brød som er smuldret opp.

Litt havregryn eller grovt mel i paiskallet, gjør at det er mer mat i den, slik at du holder deg mett lenger.

Dette kan også bli en festpai hvis du legger over litt baconskiver eller spekeskinke på toppen. Sorte oliven i paien er også godt, og litt stekt sopp. Urtekrydderet er med på å gi en god aroma og dybde til smaken. Prøv deg fram hva du liker, men en kombinasjon av timian, salvie og rosmarin er et bra sted å starte.

Serveres med en salat. For eksempel denne: syrlig-søt salat hvor du kan bruke opp klementiner og valnøtter fra jula.

Oppskrift:


Ovnstemperatur 220 grader

Til deigen trenger du

2 dl hvetemel eller siktet speltmel
1 dl havregryn
5 ss smør
1/2 ts salt
1/2 dl vann

Til fyllet trenger du

ca 2 dl oppdelt kjøtt for eksempel rester av kylling, kalkun, lammelår
3 egg
1 dl fløte
2 ss naturell kremost
1 ts tørkede urter, for eksempel timian, salvie og rosmarin

Topp med et par dl ost.


Slik gjør du:
Jeg blander ingrediensene til deigen hurtig sammen i foodprosessoren. Ikke la den stå og gå for lenge, da blir deigen for seig.

La deigen hvile kaldt ca 1/2 time. Trykk den deretter ut i en paiform 
Prikk over deigen med en gaffel og forstek på 220 grader til den er litt stekt.

Fyll paiskallet halvveis opp med grønnsaker.
Fordel kjøttet. Pisk sammen egg, fløte og kremost og fordel i paien. Strø over ost og stek på 220 grader til eggestanden har stivnet, ca 30 -45 minutter.

Mer budsjettvennlig mat: