tirsdag

Hvordan fermentere kål - sauerkraut


Sauerkraut

Ønsker du å komme i gang med fermentering, er kål en av de enkleste grønnsakene å begynne med, fordi kål inneholder naturlige melkesyrebakterier. I denne oppskriften har jeg tilsatt fennikel, eple, løk, timian, salt og pepper, for å gi sauerkrauten ekstra fyldig smak.

Det viktigste er likevel kål og salt, du kommer langt med bare de to ingrediensene. Du kan bruke både hvitkål, rødkål og savoykål til denne oppskriften.

Til sauerkrauten trenger du:
ca 1 kilo kål
en liten fennikel
to middels store epler
en stor løk
30 gram salt
en god teskje timian, frisk eller tørket
en god teskje pepper, gjerne blandet
en halv teskje paprikapulver, gjerne sterk type.

På slutten av artikkelen får du en link til en video hvor jeg viser framgangsmåten.

Slik gjør du:


Jeg starter med å ta av de ytterste kålbladene, som jeg pleier å kalle for kålens innpakningspapir. Deretter sparer jeg et par blader, som jeg dekker sauerkrauten med i fermenteringsprosessen.

Del kålen i to og fjern den tykke stilken. Finsnitt kålen med en kniv, eller kjør den i mindre biter gjennom foodprosessoren (med knivbladet). Gjør det samme med fennikel eple og løk.

Ha kålblandingen i en stor bolle og strø saltet og krydderet innimellom kål og grønnsaker.

Med rene hender knar du nå kål/grønnsaksblandingen sammen med salt/krydder, slik at det væsker seg. Denne prosessen er viktig, fordi det er denne vesken som holder de ugustige bakteriene unna sauerkrauten, (de er ikke glad i salt) og får de gunstige bakteriene til å utvikle seg, siden de tåler saltet.

Når blandingen har saftet seg, legger du den over i norgesglass eller glass med patentlokk. Oppskriften skal være nok til to mellomstore glass. Stamp kålblandingen godt ned i glassene og fordel væsken mellom de to. Bruk kålbladene du sparte, til å trykke sauerkrauten under vesken. Du kan også legge på vekt, i form av et lite glass eller en ziplockpose fylt med vann, for å holde kålen under væsken. Pass på å fjerne små biter av kål langs kanten. Det kan være grobunn for mugg.

Sett glassene på en tallerken og la fermentere i romtemperatur i alt fra en uke til 28 dager. I starten er det lurt å lufte ut litt ved å åpne glasset litt. Smak deg fram til når den er ferdig. I starten er det lurt å begynne litt forsiktig. Både med hvor lenge det fermenter, og hvor mye du spiser. 


I denne videoen viser jeg hvordan du kan lage en smakfull sauerkraut med fennikel, eple, løk og timian.