lørdag

Hvordan dyrke grønnkål


Da er det straks på tide å så grønnkål. Heldigvis har det kommet mange sorter på markedet etterhvert, og jeg vil gjerne ha i alle fall tre av dem. Favorittene er grønn kruset, rød grønnkål og toscansk grønnkål, som også kalles svartkål fordi den er så mørkegrønn. 
Jeg breisår frøene i en potte med fuktig jord i starten av april og prikler plantene over i hver sin potte når de har blitt store nok. Gjerne når de første ordentlige bladene har kommet fram. Så er det å passe på med vann og litt gjødselvann fram til de kan plantes ut. Grønnkål kan også sås direkte, men jeg vil jo gjerne ha dem tidlig i gang. Så får det heller bli temmelig fullt på plantebordet både i gangen og i drivhuset. Det er en herlig, men kaotisk tid...Jeg er veldig glad i de unge ferske bladene i salat eller i smoothie. I følge Bama er grønnkålen en næringsbombe:

"grønnkål er rik på vitamin A i form av betakaroten, vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg får du vitamin B6 og folat, samt kalsium og kalium. En næringsbombe!"